A külvilág objektivitása és a legyek /Nyíri Kristóf előadása elé/

A világ objektivitásának és megismerhetőségének common-sense álláspontját képviselem, gondolatmenetem lényege: a külvilággal perceptuális és kivált vizuális és motorikus kapcsolatban vagyunk. A kép, amelyet magunknak a világról alkotunk, alapvetően helytálló. Ha nem így volna, kihullottunk volna az evolúció rostáján.

A legyek máshogy látják a világot, mint mi -- de ugyanazt a világot látják. A maguk eredeti életformájából nézve tökéletesen jól, viszont a légy és az ember közös életformájából nézve már sok hibával. Gerjednek a mesterséges fényre -- mi meg agyoncsapjuk őket. Amikor természettudósok elmagyarázzák nekünk, hogy a világ más, mint amilyennek látjuk, akkor visszaélnek a szavak jelentésével. A nyelv, ahogy Wittgenstein mondta, olykor vakációra megy. Vizuális tapasztalatunk ehhez képest folyamatosan teljesíti túlélésünket biztosító kötelességét…

Mindehhez háttérként:

Korunk, 2016. április (online: https://www.academia.edu/24165452/The_Play_of_Gestures_A_Conservative_Experiment_in_the_Philosophy_of_Language_in_Hungarian_)

illetve:  (https://www.academia.edu/34190040/Krist%C3%B3f_Ny%C3%ADri_Pictorial_Truth_Essays_on_Wittgenstein_Realism_and_Conservatism -- itt az "objective" szót javaslom végigkeresni, vagy legalább az "objective reality" kifejezést).

filo_fb_cover.png